sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Savonlinna Record Breakers! Voimanostokisat 31.1.2015

Kävin eilen katsomassa ensimmäiset voimanostokisani Savonlinnan Crossfit-salilla. Päällimmäisenä jäi ensikertalaisen silmästä mieleen monia asioita, ja koska minä, ne olivatkin sitten ne hassuimmat asiat, eivätkä tietenkään olellisimmat. Se, kuinka kilpailijat kävelivät tönkösti kyykkäyspaikalle, koska polvissa oli nuo mustat tuet, jota ilman polvet olisivat särkyneet. Ja tietenkin ne kokoaikaiset karjumiset ja ärjymiset, jota pääsi niin kisaajien kuin valmentajien suusta, oli sitten suoritus alkamassa, kesken, lopussa, epäonnistunut tai onnistunut.

Voisimpas tähän väliin mainita, että otin todella paljon videoita kyseisestä tapahtumasta, oikeastaan tätä blogimerkintää varten. Mutta kappas, bloggerin mielestä kaikki nämä noin 30 sekunnin pätkät ovat liian suuria. Noh, ei siis videoita tällä kertaa. Kuvat eivät onnistuneet niin hyvin, suurin osa tärähti tai jäi epätarkaksi, koska en omaa hyvää kameraa.
 Ensimmäisenä lajina oli kyykky. En päässyt itse tässä vielä fiilikseen mukaan, joten olin vähän pihalla. Että siinähän ne painoja nostivat, ja vaikealta näyttää. Kuten ylläolevasta kuvastakin näkee.. Eivät tosiaankaan olleet liian kepeitä painoja, vaan jokainen kisaajan 3 nostoa tehtiin tosissaan, oli sitten ensimmäinen tahi viimeinen sarja menossa.

Oli todella hurjan näköistä, kun painoja on niin paljon pakassa, että tarvitaan viisi varmistajahenkilöä, kuten ylläolevassa kuvassa. 


Kisa-alue kokonaisuudessaan.
Sarjoissa oli kussakin noin kahdeksan kilpailijaa, ja useat heistä kilpailivat monessa sarjassa. Kisaajia oli niin Suomesta kuin pari Briteistäkin saakka. Jokaisella kisaajalla oli mahdollisuus 3 eri nostokertaan. Kisaajat jaettiin eri painoluokkiin heidän elopainonsa mukaan, eli vaikka kisaajat kisasivat samassa sarjassa, olivat he silti eri sarjoissa, jos painoissa oli iso ero. Tämä teki kisaan sen fiiliksen, että he kilpailevat ennemmin omia ennätyksiään vastaan, joka on mielestäni positiivinen asia. Joka sarjassa laitettiin painoja tankoon enemmän ja enemmän, ja yritettiin aina viimeisin voimin nostaa se tanko. Aina tämä ei kuitenkaan onnistunut - nähtiin monia suorituksia, joissa painoa ei vaan saatu nostettua, jopa tämän vuoksi yksi loukkaantuminenkin tuli. Tämä kertoo siitä, miten tosissaan kisaajat ovat. Loukkaantumisriski on suuri, kun on tuollaisista painoista kyse.


Toisena lajina oli single penkki. Tämän jälkeen oli erikseen voimanostopenkki. Käsittääkseni näiden ero on, että jälkimmäisessä on lisävarusteita, singlessä ei. Jos tämä ei ole oikein, ja tiedät paremmin, ole hyvä ja oikaise. En tainnut osata laittaa oikeita sanoja hakukenttään, kun näiden eroa en sieltä löytänyt.

Single penkki meni todella jännäksi, kun heti aloittavana oli eräs niinsanottu salituttuni. Jännitin hänen puolestaan ja olin täysillä mukana. Ja hyvin se menikin! Hennalla on nyt hallussaan oman painoluokkansa Suomen ennätys, ja maailmanennätystäkin haettiin, mutta se jäi vielä seuraavien kisojen haasteeksi.


Yleisöä oli paljon, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Tunnelma oli katossa. Raskas musiikki raikui, samoin kuin kisaajien karjumiset ja yleisön jatkuva kannustus ja taputtaminen. Tunnelma vain kohosi kisojen jatkuessa.

Itse olin eniten mukana näissä penkkisuorituksissa. Aina, kun kisaajalla meni tiukoille nosto, omat ajatukset olivat NOSTA!! NOSTA! PYSTYT SIIHEN!! Jälkimmäisen maastavetosarjan alkaessa innostukseni hiipui. Syytän tästä viiden tunnin yöunia, johon sitten yhdistetään yhtä monta kisankatsomistuntia.Taulun punaiset ovat hylättyjä suorituksia, eli niitä, jotka jäivät kesken tai eivät muuten onnistuneet.
Viimeisenä lajina oli maastaveto, siitäkin ensin single ja sitten voimanosto. Mahtoivat kilpailijat olla uuvuksissa tässä vaiheessa, kun niin moni kilpaili useassa, jopa kolmessakin sarjassa. Toistot tehtiin jalat täristen, uhisten ja puhkuen. Moneen kertaan tanko ei vain yksinkertaisesti noussut.


Jos minulta kysytään, tällaisissa kisoissa on paljon parempi tunnelma, kuin jossain fitness-kisoissa, joissa keikistellään ja esitellään lihaksia yleisölle sekä tuomareille. Näissä kisoissa taas yritettiin viimeiseen saakka, viimeiset voimat todellakin käyttäen. Kyllähän fitnestäkin varten salilla käydään, mutta silti, tämä on mielipiteeni.  Eli eivät siis viimeisiksi voimanostokisoikseni jää!
Ensi kesänä Savonlinnassa järjestetään ei niin voimanostokisat, vaan Sawotta, crossfit-kisat. Näitäkin pitänee mennä katsomaan! Jos ei tätä ennen muita kisoja lähiseuduille tule, tässä on siis seuraava kisakatsomoni.

1 kommentti: