maanantai 27. huhtikuuta 2015

Nilkan kuulumisia

Tänään mulla oli aika jalkaterapeutille tuon vasemman nilkan ongelmien takia. Jalkaterapeutti varmisti sen saman, minkä fysioterapeuttikin mulle kertoi: Ongelmat johtuu sisäpronaatiosta (jalan virheasento, jossa holvikaari "kaatuu" liikaa sisäänpäin) ja sen aiheuttamista muista ongelmista. Itse sisäpronaatio ei ole niin voimakas, että voisi aiheuttaa tuon - itseasiassa se on parantunut melkein kokonaan liikunnan myötä. Mutta sen sijaan päkiäni ovat ihme vinkuralla kävellessä, eikä iso varvas pääse kunnolla koskemaan maata. Sisäpronaatioon nojaamalla taas olen ajatuksissani yrittänyt korjata tämän -> ongelmat pahentuneet niin, että kivut astuivat kuvioon.

Ratkaisuksi sain lisää venyttely - ja kuntoutusohjeita, fysioterapeutin ohjeiden jatkoksi. Kuulostaa paljolta, muttei ole. Edelleenkin nämä tulevat viemään maksimissaan puoli tuntia päivässä. Lisäksi  henkilökohtaiset tukipohjalliset tulee parin viikon päästä, niin ei tarvii aina kävellessä stressata jalan asentoa.

Jalkaterapeutti katseli kuntoutusohjeita näyttäessään jalkojeni asentoa, kun kokeilin perässä samaa. Hän totesi sen, mitä olen itsekseni miettinyt : Nilkkojen kontrollointi on todella heikkoa. Tämä taas johtuu ainakin osittain siitä nyrjähdyksestä. Mutta en voi tehdä edes pohjenousuja ilman kenkiä, ilman että vasen nilkkani rupeaa horjumaan. Tosiaankin, tästä kesästä tulee juoksuton kesä. Ehkä uskaltaudun kokeiluksi jalkapalloon, tukipohjalliset jalkapallokengissä. Sitten loppukesästä. :D Ei vain ole mitään järkeä lähteä tällaisella nilkalla juoksemaan, jos se horjuu jo ilman hyppyjäkin.

Positiivisiakin asioita jalkaterapeutti huomasi. Nilkkojeni/nilkkani asento on selvästi parantunut, vaikka en ole tehnyt kuin kaksi viikkoa näitä fysioterapeutin ohjeita. Tuleva näyttää siis hyvältä.

Siitä juoksemisesta vielä. Se on aika olennainen osa Pelastusopistoon harjoittelua, koska pääsykokeiden Cooperin testissä täytyy juosta yli 2850 metriä. En tosiaankaan vielä juokse niin paljoa! Ennen nyrjähdystä tulokseni oisi voinut olla korkeintaan 2300 metriä. Olen todella hidas juoksemaan. Mutta kuten voitte päätellä, nyt en juokse senkään vertaa, enkä tule juoksemaankaan pitkiin aikoihin.

Koska kesällä juoksu on pannassa, pääsen aikaisintaa syksyllä juoksemaan. Hyvällä tuurilla pääsen vielä juoksemaan ulkona, vaikka keli viileneekin. Pakkasellahan en juokse ulkona, enkä talvella varsinkaan, oman turvallisuudenkin vuoksi. Ja vihaan juoksumatolla juoksua yli kaiken. Se on sellaista tasaisen tylsää touhua, ei ole edes normaalin asfaltin kolhuja ja epätasaisuuksia ja vauhti on ällöttävän tasavauhtista. Siinä ei minusta ole mitään normaalia, ei yksinkertaisesti pääse juoksemaan luonnollisesti. Mutta nyt näyttää siltä, että mun on pakko juosta talvella, ja se tarkoittaa, että pakko juosta juoksumatolla. Yhyy. Ja tottakai mieluummin hiihtäisin talvella!

Miksi sitten mun on niin pakko juosta?

Mun aika loppuu kesken. Siis siihen mun aiottuun hakupäivään. Jos ajattelin hakea ensi keväänä, mun pitäisi jaksaa juosta kesällä Cooperissa vähintään 2900 metriä, mielellään 3 tonnia. Jos en juokse talvella, mulla ei ole keväällä minkäännäköistä juoksukuntoa tai pohjaa juoksemiselle. Pitää lähteä hakemaan ensin peruskestävyyttä, ennenkuin vauhtia voi lisätä. Jos alkaisin juoksemaan vasta keväällä, mulla ei ole mitään mahdollisuutta juosta noin paljoa. Haku siis saattaa siirtyä syksyyn tämän takia.

Kyllähän mä toki muutakin peruskuntoa kasvattavaa liikuntaa harrastan, kuten uintia. Mutta jokaiseen lajiin tarvitsee kuitenkin oman pohjan. Kuvitelkaa, jos tyyppi, joka ei ole juossut lähes kahteen vuoteen, lähtisi yrittämään 2900 Cooperissa. Näin se mulla menisi.

Siksi nojaan crossfittiin, tuohon lajien kuninkaaseen :D Crossfitissa kun on tarkoitus luoda tasapuolisen hyvä urheilija, joten tämäkin alue tulee siinä huomioon. Olen kuullut tarinoita siitä, kuinka crossfitin avulla onkin keväällä jaksanut juosta pidempiä matkoja, tai parantanut Cooperin tulosta. Crossfitissa on paljon intensiivisiä ja kovasykkeisiä "loppupyrähdyksiä", joten se on niiden ansiota. Luultavasti tämä tulee minullakin vaikuttamaan.


2 kommenttia:

 1. Jalkaongelmat voi olla tosi rasittavia, toivottavasti saat ongelmat korjattua pian :)

  Onko sulla ollu joku tietty juoksuohjelma cooperin tuloksen parantamiseks? Mä en tiedä juoksemisesta paljo mitään, mut eikös cooper sen lyhytkestosuuden takia kehity hyvin jollain intervallityyppisellä tai muulla nopeella harjotuksella?

  Jos oikein muistan, juoksin yläasteen päätteeks reilu 2800 metriä, enkä ollu siihen mennessä juossu ollenkaan, mut pyöräilin aika paljon ja sillä pääs pelkästään tohon tulokseen, joten crossfit tosiaan vois auttaa kans hyvin :)

  Juoksin vielä muutama vuos sitten, mut lopetin sen homman, koska se kyllästytti eikä jalat kestä. Mulla on melko vahva supinaatio askelluksessa (eli vissiin just päinvastoin ku sulla?) ja vaikka hommasin siihen sopivat kengät niin ei auta. Mulla ei tule penikkatautia, mut joku paikka kipeytyy säärten sisäosasta. Se saatto olla aina toista viikkoo niin kipee, että se häiritsi jalkatreenejä salilla. Sitä ei sen enempää tutkittu, ku ei se enää haittaa ku en enää juokse. Jossain 10 minuutin mäkijuoksussa tota kipeytymistä ei tule et mulla rasittuu näköjään pitkissä matkoissa vaan.

  Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo tietynlaista ohjelmaa juoksemiseen. Ja joo, se cooper kehittyy intervalleilla ja muilla sellasilla. Musta vaan tuntuu, että mun peruskuntopohja lähti kokonaan talvisen nyrjähdyksen takia. Ennen sitä kävin parin kuukauden tauon jälkeen huvikseen juoksemassa 3 kilometriä, ihan vain juostakseni. Se ei tuntunut missään, mutta kun nyrjähdyksen jälkeen pari kk lähdin juoksemaan, oli jo kilometri tuskaa ilman kävelytaukoja. Siksi epäilen tuota juoksukuntoa, että ei tuollaiselle pohjalle niitä intervallejakaan kannattais ruveta harjottelemaan. Vetäisi vaan itsensä ylikuntoon, kun kuitenkin kuntosalilla kävisin samalla, mutta ehkä vain 2 kertaa viikkoon ylläpitävästi. Saa sitten nähdä tosiaan, miten tuo jalan asennon korjaantuminen ja crossfit vaikuttaa, toivottavasti yllättävän paljon :D Ja toi sun tarinas kuulostaa lupaavalta..

   Sulla on varmaan jalassa just se vastakkainen ongelma. Mulla se kipu tulee ulkosyrjälle, jos on tullakseen.

   Mulla on muuten myös kerran käynyt tuon ongelman kanssa combo, jonka takia en voinut salilla käydä. Laitoin tukipohjalliset salikenkiin, kun en tiennyt, että ne on holvikaarituelliset jo valmiiksi - kaivelen aina vanhempien luota tällaisia mukavia löytöjä. Tuloksena oli niin paha hermopinne pakaraan, että en voinut seisoa koulun ruokajonossa ilman kipua. Siitä selvisin venyttelemällä pakaraa ja takareisia 2 kuukautta 20 minuuttia melkein päivittäin. Tuo oli vuosi sitten. Että kaikkea se yksi pohjallinen voi aiheuttaa, kun väänti jalat sitten toisinpäin huonoon asentoon.

   Kiitos tsempeistä, ja sulle samoin :)

   Poista