perjantai 1. toukokuuta 2015

Miksi kuntosaliurheilijat vähättelevät itseään?

Luen paljon blogeja, joiden kirjoittajat käyvät salilla, usein kilpailumielessä - oli tavoitteena sitten fitness, kehonrakennus vai mikä. Eräs piirre kuitenkin yhdistää monia. Itsensä ja saavuttamiensa asioiden vähättely. 

Tiedän, että muutkin tekevät tätä. Kun piirustuksen piirtäneelle kehuu kuvaa, vastaus on usein "No ei se nyt niin ihmeellinen oo" tai jotain vastaavaa. Mut tässä on kyse hieman eri asiasta: Kun kirjoittaa sitä blogimerkintää, ja lisää sen hauispullistuskuvan, ei kukaan ole (vielä) päässyt kehumaan sitä kuvaa. Silti kuvateksti on usein jotain tähän tyyliin: "Siinä se herne nyt on, ehkä siihen joskus kokoa tulee.." "Herne pumpissa treenin jälkeen". Miksi saavutuksia pitää vähätellä? Tässä tapauksessa lihaskasvua.

Jos on tyytyväinen sen hetken kokoonsa tai sen hetken voimatasoon, estääkö se kehityksen? Olen lukenut pari blogitekstiä aiheesta, joiden ideana on, että jotta lajissa voi pärjätä, täytyy aina haluta lisää ja haluta isommaksi/nostaa enemmän sitä rautaa.

Minusta kehitystä voi tulla, vaikka on tyytyväinen itseensä.

Oma logiikkani on, että vaikka olen tyytyväinen tähän hetkeen, silti haluan kehittyä. Pitää muistaa katsoa taakseen: Vuosi sitten en tosiaankaan ollut samanlainen niin ulkonäöltäkään, kuin voimatasoltakaan. Miksen voisi nyt olla tyytyväinen kuntooni, vaikka käynkin salilla ja haluan tuloksia? Ei tyytyväisyys estä sitä, että saavuttaisin tavoitteeni.

Eikö urheilija kehity, jos hänellä on terve itsetunto? En nyt väitä, että vähättelevien tekstien kirjoittajilla ei olisi tätä, mutta siltä se osittain kuulostaa. Pohtiessani asiaa keksin kaksi vaihtoehtoa itsensä vähättelyyn kuvateksteissä: Oma tyytymättömyys sen hetken kehonkuvaan tai ryhmäpaine. Koska ei ole yhtä iso haba kuin toisella blogaajalla on, ei viitsi kehua saavutuksiaan. Toki muitakin syitä varmasti on, mutta nämä ovat ne, joihin itse päädyin.

Tällaisia asioita olen pohtinut lähiaikoina. Asia hypähtää mielen päälle aina, kun huomaan jonkun itseään vähättelevän kuvatekstin. Miksi?

Taidankin kohta lähteä salille toteamaan sen, että olen taas tämänkin treenin jälkeen ihan hemmetin tyytyväinen itseeni ja voimatasojeni kehitykseen. Ja siihen, että olen näin voimakas - tulevaisuudessa vielä voimakkaampi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti