keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Ruokavalio kuntoon

Mun piti aiheesta kirjoitella aikasemminkin, mutten jaksanut. Tässäpä siis (melkein) lyhyesti ja ytimekkäästi.

Mulla on ollut pahenevanpuoleisia vatsaongelmia parisen vuotta. Toissasyksynä lähti tämän vuoksi maitotuotteet ruokavaliosta, joka ei oikeastaan haitannut. Olinhan muutenkin harkinnut vegaaniksi siirtymistä pelkästä lihattomuudesta. Alkuun oli kyllä aika paha olla paikalla, kun silloinen kumppani söi lempparijuustoani - Pirkan kylmäsavustettua(..?) leppäsavujuustoa, tai jotain sinnepäin. Olen kuitenkin pintani pitänyt, ja nykyään maitotuotteet ovat alkaneet maistua niin etovalta - HYI ETTÄ! - ettei niitä edes haluaisi syödä. Siispä olen ihan tyytyväinen siihen, että voin muistella "Voi niitä aikoja"-tyyppisesti, miltä vaikkapa maitosuklaa maistui. :D Kuitenkin tiedän, ettei se enää olisi niin hyvää.

Myöhemmin samana talvena sain diagnoosin tai no diagnoosittomuuden nimeltä IBS, ärtyneen suolen oireyhtymä. Tauti, jossa suolesta ei löydetä mitään vikaa, mutta silti maha reagoi 100000 eri ruoka-aineeseen.

Elin vuoden lähes maidottomalla, kunnes viljatkin alkoivat aiheuttaa vatsan turpoamista. (Maidosta tuli myös pahoinvointia ja mahan pistelyä joka kerta.) Jätin siis viljatkin pois, kuitenkin söin niitä silloin tällöin sukulaisilla tai herkkuna vaikka keksejä.

Ja siitähän se alamäki vasta alkoi! Samana syksynä, kun lopetin viljojen syönnin, päätin kokeilla, osaanko tehdä itselleni painonpudotus-dieetin. Ei siinä ollut mitään ongelmaa, kaikki meni niinkuin pitikin, ja voin kaikin puolin hyvin. Paino putosi 0,7 kg viikkotahtia.

Mutta dieetin jälkeen. Mistä saan lisää kaloreita ja hiilihydraatteja, kun en voi vaan ottaa leipää takaisin?

Siitä se alamäki alkoi.

En osannut syödä oikein, enkä tiennyt, mistä saisin tarpeeksi hiilihydraatteja ja kaloreita, vielä suhteellisen halvalla työttömän lompsalle. Yritin syödä sitä sun tätä lisänä, kuten kuivattuja hedelmiä, ja käytin ruokaöljyjä, salaatinkastikkeita, hilloja ym. huolettomammin. No eihän se ollut tarpeeksi.

Tämän jatkuttua pari kuukautta tuli pikkuhiljaa mukaan ahmimiskohtaukset. Kun en saanut tarpeeksi kaloreita, ja liikuin silti samaa tahtia kuin nykyään, iltaisin alkoi tulla järkyttävä hiilarihimo ja kontrollini petti täysin. Tätä jatkui ainakin kolme kuukautta, siis tämän vuoden puoli. Vielä tammikuussa luulin, että ruokavalioni on ihan kunnossa! Luulin, että sain liikaakin kaloreita, kun vain lihoin - ja samalla ihmettelin ainaista nälkää, vaikka syön niin paljon. Oikeasti lihominen johtui herkuttelusta ja mahdollisesta elimistön säästöliekistä - tilasta, jossa elimistö rupeaa säästelemään kalorinkulutuksessa, kun ei saa tarpeeksi energiaa ruoasta.

Maaliskuussa mulla meni hermot. Elimistö alkoi olla aivan sekaisin. Olin käytännössä koko maaliskuun turvonnut kuin ilmapallo, ja se tuntui pahalta. Vatsa ei kestänyt mitään. Helmikuussa taas olin koko kuun niin heikossa kunnossa, etten edes jaksanut kunnolla kävellä. Verikokeissa ei selvinnyt mitään. Olisikohan tämä se syy?

Samaan aikaan ruokaongelmani pahenivat ja pahenevat yhä. Tuoreita menetyksiä ovat kahvinsietokyky - ennen kestin kahvia yhden kupin. Nykyään saan siitä yhdestäkin vatsakipuja, vaikka ennen tuli vain tuskanhikeä ja pahoinvointia. Vehnä ja rukii ovat aivan nou nou, otan tämän vuoksi sukulaisiinkin omat eväät. Gluteenitonta kauraleipää. Kaakaotakaan en kestä enää, sama reaktio kuin kahvissa. Vasta tällä viikolla huomasin, että myös kiinalainen ruoka on nykyään kiellettyjen listalla - ennen se oli sitä ainoaa ruokaa, jossa ei varmasti ole mitään allergisoivaa.

Ruokavalioni alkoi siis mennä aika hankalaksi. Niin hankalaksi, että päätin vähillä rahoillani tilata personal trainerilta ruokaohjelman ja 3 kuukauden  valmennuksen. Mulla itsellä loppui tietämys mun ruokavalion suhteen, en vain enää tiedä, mitä ja miten paljon söisin.

Aloitin valmennuksen tänään. Alku vaikuttaa lupaavalta. Annokset ovat minulle isoja, mutteivat liian isoja. Ruokaohjelmaan kuuluu paljon hedelmiä ja marjoja hiilihydraatin lähteinä, riisiä ja perunaa myöskin, sekä pähkinöitä jonkin verran pyynnöstäni. Soijatuotteita kuluu jonkun verran. Proteiininlähteinä on seitania ja proteiinijauheita edellisten lisäksi. Ruokaohjelma on tehty antamani ruokapäiväkirjan pohjalta, eli siinä on oikeastaan kaikki sellaista, mitä olen ennenkin syönyt. Ruoka-aineita on sitten enemmän tai vähemmän kuin aikaisemmin söin, tai jotkin ovat vaihtaneet muotoaan - tattarileseistä tattarihiutaleiksi, esimerkiksi.

Pyysin ensimmäiselle kahdelle kuukaudelle dieettiä, jonka pääasiana on saada vatsani toiminta kuntoon ja normalisoitua. Alkuun on parin viikon jakso korkeilla kaloreilla, jotta aineenvaihdunta taas vilkastuu. Pyysin itse miinuskaloreita sille 2 kk:lle siksi, koska syksyllä ollessani miinuskaloreilla vatsani voi kaikkein parhaiten - ja niin myös minä sen takia. Viimeinen kuukausi on sitten tarkoitettu uuden normaalin ruokavalion opetteluun ja tarvittaessa muuttamiseen.

Kallistahan tuo lysti on, mutta maksan sen summan mieluusti. Päädyin hankkimaan personal trainerin juuri siksi, koska mieluummin hankin oikeanlaisen, ammattitaidolla tehdyn ruokavalion nyt, kuin kärsin samasta ongelmasta vielä vuoden päästä.

Ja ainiin mainitsin siitä lihomisesta. Syksyn jälkeen on tullut 10 kiloa lisää. Eli kaikki kahdessa vuodessa pudotetut takaisin. Olisi tarkoitus syksyllä pudottaa tulleet kilot tällä kertaa pysyvästi pois, oikeanlaisen ruokavalion turvin.

Loppuun haluan sanoa yhden asian. Ärtyneen suolen oireyhtymän omatessa on mahdollista olla vegaani. Minulta kun kysytään, se on vain asenteesta ja viitsimisestä kiinni. Voin antaa vinkkejä, jos joku saman ongelman kanssa pohtiva haluaa. Suosittelen myös lukemaan Heidin blogia (Ei oo rakettitiedettä, You either want it or you don't). Heidi on kuntosalilla harjoitteleva, IBS:n kanssa painiva vegaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti